ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ – «ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ»

του Ρίτσαρντ Καλινόσκι

Επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Πορεία μόνο κάθε Κυριακή στις 7μισή το απόγευμα μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις που έχει ανέβει στο Θέατρο Πορεία «Το κτήνος στο φεγγάρι» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Μέχρι 9/1/2011

ΔΙΑΝΟΜΗ

Κύριος: Γιάννης Κυριακίδης Αράμ Τομασιάν: Δημήτρης Τάρλοου Σέτα Τομασιάν: Ταμίλα Κουλίεβα Βίνσεντ: Γιώργος Φιλίδης

Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Haig Yazdjian

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Χορογραφία: Ίγκαρ Κούλικ

Βοηθός σκηνοθέτη: Έρι Κύργια

Υπόθεση έργου:

Το 1893 έγινε μία έκλειψη σελήνης στην Τουρκία, και οι Τούρκοι, πεπεισμέ-νοι ότι ένα «κτήνος» κατάπινε το φεγγάρι, έστρεψαν τα όπλα τους προςτον ουρανό προσπαθώντας να το σκοτώσουν.Με τα ίδια όπλα, που κά-πνιζαν ακόμη από ένα φυλετικό μίσος κατά του γειτονικού τους λαούτων Αρμενίων, εξολόθρευσαν τους χριστιανούς Αρμένιους, με μια σειράαπό εκτεταμένα πογκρόμ στα τέλη του 18ου αιώνα, που κορυφώθηκανμε τη γενοκτονία του 1915 και τον αφανισμό περίπου δύο εκατομμυρίωνΑρμενίων.Ο Ρίτσαρντ Καλινόσκι τοποθέτησε τη δράση του έργου στο Μιλγουόκιτου Ουισκόνσιν ανάμεσα στο 1921 και το 1933. Ο εικοσάχρονος ΑράμΤομασιάν, μοναδικός επιζών της οικογένειάς του από το ολοκαύτωμα,διέφυγε στις Η.Π.Α., όπου εργάζεται ως φωτογράφος ειδικευμένος στιςοικογενειακές φωτογραφίες μεταναστών, και φιλοδοξεί να γίνει ο γεννή-τορας της καινούργιας οικογένειας Τομασιάν. Από την Αρμενία έχει φέρειμαζί του μόνο μία οικογενειακή φωτογραφία και το παλτό του πατέρατου, το οποίο του πρόσφερε κάλυψη, ώστε να διασωθεί. Από τη φωτο-γραφία έχει κόψει τα κεφάλια των νεκρών συγγενών του και έχει τοποθε-τήσει το δικό του και της δεκαπεντάχρονης Σέτα, που μόλις έχει φτάσειστην Αμερική από το ορφανοτροφείο της Κωνσταντινούπολης, ως»νύφη από φωτογραφία». Με τη νεαρή του σύζυγο ο Αράμ ανυπομονεί ναεπιδοθεί στο ιερό τους καθήκον, που συνίσταται στη γέννηση των απογόνωντου πατέρα του, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τη φωτογραφία.

Ωστόσο το σχέδιο του Αράμ δεν πάει κατ’ ευχήν: η Σέτα δεν είναι τοκορίτσι που ο Αράμ Τομασιάν διάλεξε από τη φωτογραφία να γίνειγυναίκα του· η φωτογραφία που είδε ήταν ενός άλλου, νεκρού κο-ριτσιού. Σα να μην έφτανε αυτό, η νύφη που του ήρθε δεν είναιικανή να τεκνοποιήσει λόγω ελλιπούς διατροφής κατά χρόνια τηςπερίθαλψής της στο ορφανοτροφείο. Με το β άρος της απώλειαςτων οικογενειών τους και ανίκανοι να αποκτήσουν δικά τους παι-διά, οι τρομαγμένοι επιζώντες αγωνίζονται για την κατανόηση καιτο συμβιβασμό. Μέσα σε αυτό το σχήμα εισβάλλει ο Βίνσεντ, έναάστεγο αγοράκι, το οποίο η Σέτα παίρνει υπό την προστασία της.Τα τρία ορφανά παλεύουν με την πληγωμένη τους ύπαρξη και τε-λικά η εμφάνιση του Βίνσεντ αλλάζει τη ζωή του Αράμ και της Σέταγια πάντα. Μετά από χρόνια σιωπής η Σέτα κατορθώνει να πείσειτον Αράμ να πάψει τα «μνημόσυνα» για τη χαμένη του οικογένεια,απομυθοποιώντας το παλτό του πατέρα, απομακρύνοντας τηνφωτογραφία με τα κομμένα κεφάλια και αποδεχόμενος τον μικρόΒίνσεντ ως το νέο μέλος στην οικογένεια Τομασιάν.

Παραστάσεις: Κυρ. 7.30 μ.μ.
Εισ.: € 22, 17 (εξώστης, ομαδικό), φοιτ.: € 15

Διάρκεια: 125′

Τρικόρφων 3-5, 104 33 Αθήνα Στάση Βικτώρια ΗΣΑΠ

Τηλ: Ταμείο: 210 821 0991

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • Παραστάσεις, συνεντεύξεις, κριτική, αφιερώματα και ό,τι συμβαίνει πάνω και κάτω από τις αθηναϊκες θεατρικές σκηνές. Τι παίζεται τώρα στο Λονδίνο και στο Broadway.

  • Αρχείο

  • Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στο email σας όλα τα νέα άρθρα.

    Μαζί με 13 ακόμα followers

  • ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

  • wordpress hit counter
Αρέσει σε %d bloggers: