«ΓΑΜΗΛΙΑ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ» ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΙΑΤΑΚΗΣ

Δημοσίευση «Καθημερινή» 5 Δεκεμβρίου 2010

Γαμήλια ψευδαίσθηση

Επειτα από αρκετά χρόνια –ας πούμε– αρμονικής συζυγικής συνύπαρξης, ένα ζευγάρι αποφασίζει να μηδενίσει το κοντέρ του. Ο τρόπος: να ομολογήσει ο ένας στον άλλο τις συζυγικές παρασπονδίες. Αυτός έκανε, λέει, δώδεκα. Αυτή, μία και καλή που κράτησε οκτώ μήνες. Ποιο είναι το χειρότερο; Ασφαλώς της Ζαν. Οκτώ μήνες δημιουργούν μια «σχέση», και ο Μαξίμ τριβελίζεται από την περιέργεια να ανακαλύψει τον ύποπτο. Υπάρχει κι ένας τρίτος φίλος της οικογένειας. Να ’ναι άραγε αυτός; Αν θέλει να ταξινομήσει κανείς τη «Γαμήλια ψευδαίσθηση» του Γάλλου Ερικ Ασσούς, θα της έβαζε την ταμπέλα «βουλεβάρτο». Ακόμα καλύτερα: «μετα-βουλεβάρτο», μια και είναι έργο συγχρόνου. Οπου ως βουλεβάρτο θα όριζε κανείς ένα είδος αστικού θεάτρου με καθημερινούς χαρακτήρες με τους οποίους μπορεί ο θεατής να ταυτιστεί εύκολα και με έντονη την αποφυγή προς «καυτά» πολιτικά ή θρησκευτικά θέματα. Οπως και, καλή ώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η κλασική επιδίωξη του γαλλικού αυτού είδους να αιφνιδιαστεί ο θεατής ύστερα από μία ευφρόσυνη φλυαρία στο τέλος, εφαρμόζεται και σ’ αυτό το έργο. Εργο που έχει ανάγκη από τρεις ώριμους ηθοποιούς, με την ικανότητα να σε κρατήσουν σε εγρήγορση. Εδώ σε κρατάει το μόνιμο αινιγματικό χαμόγελο της Αιμιλίας Υψηλάντη, η τραυματισμένη αρσενική υπεροψία του Αντώνη Θεοδωρακόπουλου και το μόνιμο ερωτηματικό που θέτει με τον λιγόλογο χαρακτήρα του ο Γιάννης Ζαβραδινός. Δίχως υπέρμετρες αξιώσεις μια καλοστημένη παράσταση –σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη– που βλέπεται ευχάριστα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

  • Παραστάσεις, συνεντεύξεις, κριτική, αφιερώματα και ό,τι συμβαίνει πάνω και κάτω από τις αθηναϊκες θεατρικές σκηνές. Τι παίζεται τώρα στο Λονδίνο και στο Broadway.

  • Αρχείο

  • Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στο email σας όλα τα νέα άρθρα.

    Μαζί με 13 ακόμα followers

  • ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

  • wordpress hit counter
Αρέσει σε %d bloggers: