ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2011: ΘΕΑΤΡΟ ΣΕ Α΄ΕΝΙΚΟ

Από τις 9 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2011 οι θεατρόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς να αναμετρώνται στη σκηνή με τον εαυτό τους με έργα Ελλήνων κυρίως συγγραφέων. Γιάννος Περλέγκας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ρούλα Πατεράκη, Σοφία Σειρλή, Χρήστος Στέργιογλου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Θανάσης Σαράντος θα ερμηνεύσουν τους μονολόγους. Αναλυτικά:

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΑΠΟΘΗΚΗ Η΄) 9-11 & 15-16 ΙΟΥΝΙΟΥ

Θέατρο του Νέου Κόσμου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος – Γιάννος Περλέγκας

Βρομιά του Ρόμπερτ Σνάϊντερ

Επιμένοντας σταθερά στο πολιτικό θέατρο, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επανέρχεται στο έργο Βρομιά του Ρόμπερτ Σνάϊντερ που θίγει το σημερινό μεταναστευτικό πρόβλημα. «Είναι ο άλλος, ο αποκλεισμένος ο ξένος, ο διαφορετικός που που φταίει για όλα τα κακά και μαύρα της ζωής μας. Είναι ο γείτονάς μας στο Βερολίνο, στη Βιέννη, στα περίχωρα του Παρισιού, στον Αγιο Παντελε- ήμονα…», τονίζει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Γιάννος Περλέγκας, ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της νέας γενιάς.

Μετάφραση Κοραλία Σωτηριάδου, σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνικά- κοστούμια Αντώνης Δαγκλίδης, μουσική Σταύρος Γασπαράτος, σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 20-22 ΙΟΥΝΙΟΥ

Έλενα Πέγκα – Άγγελος Παπαδημητρίου

Νάρκισσος της Έλενας Πέγκα

Η Έλενα Πέγκα, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτις, συνδυάζει τις δύο της ιδιότητες στο νέο της εγχείρημα, που εμπνεύστηκε από το μύθο του Νάρκισσου. Εντοπίζοντας τον ναρκισσισμό ως ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτισμού, επαναπροσεγγίζει τον μύθο και προσκαλεί τον πολύπλευρο δημιουργό, περφόρμερ και ηθοποιό Άγγελο Παπαδημητρίου να υποδυθεί τον Νάρκισσο, πλαισιώνοντάς τον με 20 γυμνούς άντρες εθελοντές.

Κείμενο-σκηνοθεσία Ελενα Πέγκα, Νάρκισσος Άγγελος Παπαδημητρίου, σκηνικό-κοστούμια Αντώνης Δαγκλίδης, φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βίντεο Μάνθος Σαντοριναίος, μουσική Ορέστης Τάνης, θεατρολόγος-βοηθός σκηνοθέτη Ζωή Μαντά

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ 23-27 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ρούλα Πατεράκη

Δαίμονας Sostenuto assai cantabile της Μαρίας Ευσταθιάδη

Ανατρέποντας την εκδοχή του Ντοστογιέφσκι, η Μαρία Ευσταθιάδη γράφει τον Δαίμονα, έναν πολυφωνικό θεατρικό μονόλογο: η Ματριόσα δεν αυτοκτονεί μετά τον βιασμό της από τον Σταβρόγκιν. Είναι ερωτευμένη μαζί του από παιδί, ζουν μια σύντομη ταραγμένη σχέση, όμως αυτός αυτοκτονεί και αυτή μένει να ζει με τις αναμνήσεις. Η Ρούλα Πατεράκη, ηθοποιός με ιδιαίτερη δύναμη στο χώρο του μονολόγου, υποδύεται και σκηνοθετεί τη Ματριόσα, που διηγείται την ιστορία της πριν πεθάνει και η ίδια.

Σκηνοθεσία-ερμηνεία Ρούλα Πατεράκη, σκηνικά-κοστούμια Λιλή Κεντάκα, φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος, επιμέλεια κίνησης Μπέτυ Δραμισιώτη, βοηθός σκηνοθέτη Τασία Σοφιανίδου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 3-5 ΙΟΥΛΙΟΥ

Νίκος Χατζόπουλος – Σοφία Σεϊρλή

Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας

 «Και ίσως θα χρειαστεί εμείς τώρα να ξαναπλάσομε μια παιδική καρδιά, για να μπορούμε να διαβάσομε.» Ο Νίκος Χατζόπουλος και η Σοφία Σεϊρλή συνθέτουν έναν μονόλογο βασισμένο στα έργα της Μέλπως Αξιώτη. Ανήκοντας στον ευρύτερο κύκλο της γενιάς του ’30, η Αξιώτη θεωρείται πρωτοπόρος του μοντερνισμού και του φεμινισμού στην Ελλάδα, με ταλέντο που ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας. Τον μονόλογο ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή, ηθοποιός με ιδιαίτερη σχέση με το έργο της συγγραφέως. « Όλα αυτά, που πάντα στοίχειωναν το έργο της Μέλπως Αξιώτη, συν- θέτουν μια σκηνική περσόνα σχεδόν αυτοβιογραφική, που δανείζεται φωνές από διά- φορες ηρωίδες, κυρίως από το πρώτο και το τελευταίο έργο της, τις Δύσκολες νύχτες και την Κάδμω», λέει ο Νίκος Χατζόπουλος.

Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 8-10 ΙΟΥΛΙΟΥ

Στέλιος Κρασανάκης – Χρήστος Στέργιογλου

Το παρτάλι του Θεόδωρου Γρηγοριάδη

Ο Χρήστος Στέργιογλου, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, αναμετριέται με έναν προκλητικό ρόλο: τον μονόλογο μιας τραβεστί. Το Παρτάλι, του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, μυθιστόρημα που προκάλεσε αίσθηση κατά την έκδοσή του πριν λίγα χρόνια, αποτελεί την πρώτη ύλη για τον μονόλογο. Τον Χρήστο Στέργιογλου σκηνοθετεί ο γνωστός ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής μέσω δράματος Στέλιος Κρασανάκης. Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Νάξου.

Σκηνοθεσία-επιμέλεια σκηνικού χώρου Στέλιος Κρασανάκης Κοστούμια Κώστας Βεληνόπουλος

Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 13-15 ΙΟΥΛΙΟΥ

Άντζελα Μπρούσκου – Φιλαρέτη Κομνηνού

Κλυταιμνήστρα – Χώρος Ε΄

Η Φιλαρέτη Κομνηνού, ηθοποιός με σημαντικές ερμηνείες στο αρχαίο και σύγχρονο θέατρο, συνεργάζεται με τη δυναμική σκηνοθέτη Άντζελα Μπρούσκου, για να δημιουργήσουν μία ιδιότυπη αφήγηση βασισμένη σε μία από τις σημαντικότερες τραγικές ηρωίδες: την Κλυταιμνήστρα. Ο μονόλογος που πλάθουν οι δύο γυναίκες βασίζεται στο έργο της γερμανίδας Christine Brückner, ενώ το οπτικοακουστικό σύνολο Minimaximum-Improvision+ natryx συμμετέχει ζωντανά συνδυάζοντας ήχους, θόρυβους, μελωδίες και video images.

Σκηνικά Γκάι Στεφάνου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 18-20 ΙΟΥΛΙΟΥ

Θανάσης Σαράντος

Όνειρο στο κύμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Θανάσης Σαράντος καταπιάνεται με ένα από τα σπουδαιότερα διηγήματα του συγγραφέα, που περιγράφει το γυμνό για πρώτη φορά στην νεοελληνική λογοτεχνία. Η ομάδα αναδεικνύει την γοητεία και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του έργου του Παπαδιαμάντη, μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση, τη συνδρομή της κινηματογραφικής εικόνας για το σκηνικό (βιντεοσκοπημένες και ζωντανές προβολές) και τη ζωντανή μουσική (πιάνο και επτά έγχορδα και πνευστά).

Σκηνοθεσία-ερμηνεία Θανάσης Σαράντος, μουσική Λάμπρος Πηγούνης σκηνικά-κοστούμια Εύα Μανιδάκη, κινηματογραφικές προβολές Θανάσης Σαράντος, βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Ζώης

Με την υποστήριξη του Μουσείου «Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» και του Δήμου Σκιάθου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • Παραστάσεις, συνεντεύξεις, κριτική, αφιερώματα και ό,τι συμβαίνει πάνω και κάτω από τις αθηναϊκες θεατρικές σκηνές. Τι παίζεται τώρα στο Λονδίνο και στο Broadway.

  • Αρχείο

  • Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στο email σας όλα τα νέα άρθρα.

    Μαζί με 13 ακόμα followers

  • ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

  • wordpress hit counter
Αρέσει σε %d bloggers: