«ΠΟΛΕΟΔΟΜΕΣ» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Ξεχωριστή θέση στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών έχουν θεατρικά σχήματα νέων σκηνοθετών και ηθοποιών.

Ομάδα Mag, Ομάδα Mkultra, Ομάδα Nova Melancholia, Ομάδα Χάπι Εντ, Ομάδα Projector.

Πέντε διαφορετικές αλληλοεπηρεαζόμενες παραστάσεις από αντίστοιχους νεανικούς πειραματικούς θιάσους, θα παρουσιαστούν σε πέντε ταράτσες και αυλές της Αθήνας. Θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε site specific παραστάσεις γιατί ενεργοποιούν απροσδόκητους χώρους της πόλης. Χώροι ξεχασμένοι, σχεδόν ανύπαρκτοι, χώροι δημόσιοι ή ιδιωτικοί, εντός ή εκτός της πόλης, χώροι με μια ξεχωριστή μυθολογία… Αναδεικνύεται έτσι μια νέα τοπογραφία. Γράφεται και σκηνοθετείται ένα εναλλακτικό ντοκιμαντέρ της πόλης, εξ’ ου και ο γενικός τίτλος Πολεοδομές. 

Πολεοδομία 1             3-5 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ομάδα Mag

Αυτοβιογραφία (Τόμας Μπέρνχαρντ)

Παράσταση που βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Μπέρνχαρντ (Τόμας Μπέρνχαρντ, Αυτοβιογραφία, μτφρ. Βασίλης Τομανάς, Εξάντας, Αθήνα 1995), η οποία πραγματεύεται τα παιδικά και νεανικά χρόνια του συγγραφέα. Οι συνεχείς μετακινήσεις του σε διάφορα ιδρύματα, διαμόρφωσαν την αντίληψη του για την κοινωνία η οποία προβάλλεται σαν ένα σύμπαν απειλητικό με μοναδική διέξοδο την καταβύθιση στον εαυτό του. Η παράσταση δεν θα επιχειρήσει την σκηνική αναπαράσταση των γεγονότων που περιγράφει ο συγγραφέας. Στόχος της είναι, με άξονα τα σώματα των ηθοποιών, να προβάλει ακριβώς αυτό το παραμορφωμένο εσωτερικό τοπίο του Μπέρνχαρντ.

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία Κώστας Κουτσολέλος, Έλενα Πολυγένη, μετάφραση Βασίλης Τομανάς,  σκηνικά-κοστούμια  Μαρία  Καραθάνου, φωτισμοί Βασίλης Κλωτσοτήρας, physical training Άννα Τζάκου

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

Κώστας Κουτσολέλος, Μάριος Παναγιώτου, Ματίνα Περγιουδάκη, Έλενα Πολυγένη, Σωτήρης Τσακομίδης

Πολεοδομία 2             7-9 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ομάδα Mkultra

Μια εκδρομή

Η πόλη σαν προϊόν, χώρος μνήμης, η πόλη σαν αποτύπωμα, και σαν κατασκευή, ενώ οι πόλεις επεκτείνονται  διαρκώς, οι ενδιάμεσοι χώροι μειώνονται και σταδιακά εκλείπουν. Οι χώροι συνάντησης παύουν να υπάρχουν και περιοριζόμαστε σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Η γεωγραφία όμως της πόλης της Αθήνας αλλάζει κάθε καλοκαίρι καθώς ενεργοποιούνται οι αυλές, τα μπαλκόνια και οι ταράτσες. Το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο και το δημόσιο ιδιωτικός χώρος.

«Η Πολεοδομία 2: μια εκδρομή είναι μια ετεροτοπία, ένας ενδιάμεσος χώρος, μια προσωρινή γειτονία, κρυμμένη στην Αθήνα.»

Ιδέα-δημιουργία Mkultra, σκηνοθεσία Γκίγκη Αργυροπούλου,  συνεργάτης σκηνοθεσίας Πέντερ Κέρκ, δραματουργία Γκίγκη Αργυροπούλου, Πέντερ Κέρκ, Καρλόττα Σόλντο, σκηνικά-κουστούμια: Mkultra

Πολεοδομία 3             10-12 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ομάδα Nova Melancholia

Πρώτος Στοχασμός: Περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω

Η ομάδα Nova Melancholia ιδρύθηκε το 2006 στην Αθήνα και έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα δεκατρείς θεατρικές παραγωγές, που βασίζονται κυρίως στις αρχές του σωματικού θεάτρου, ενώ μέσα από την προσέγγιση κειμένων ξένων προς το θέατρο αναζητούν σύγχρονους τρόπους δραματουργίας και γραφής. Η παράσταση Πρώτος Στοχασμός: Περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω είναι ένα σχόλιο πάνω στη δύναμη του στοχασμού, βασισμένη στον Ρενέ Ντεκάρτ.

Κείμενο Ρενέ Ντεκάρτ (1641), μετάφραση Ε. Βανταράκης, σκηνοθεσία Βασίλης Νούλας, σκηνικά-κοστούμια Ντόρα Οικονόμου

Performer Βίκυ  Κυριακουλάκου, Live Ήχος Τάσος Στάμου

Πολεοδομία 4             14-16 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ομάδα Χάπι Εντ – Γεωργία Μαυραγάνη

Η ταράτσα του Αυτόχειρα

Το Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1976, η ποιήτρια Κοραλία Θεοτοκά (σύζυγος του συγγραφέα Γιώργου Θεοτοκά) αυτοκτονεί πέφτοντας από την ταράτσα του σπιτιού της στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 90. Με αφορμή αυτό το γεγονός, που από τη φύση του θέτει σε κρίση την έννοια της ζωής, η Υβόννη Μαλτέζου, μία ηθοποιός με μακρά θεατρική πορεία, συνεργάζεται με τη Γεωργία Μαυραγάνη, σκηνοθέτη της νεότερης γενιάς, επιχειρώντας σε έναν μονόλογο να ξεδιπλώσει όσα «αξίζει να ειπωθούν λίγο πριν το οποιοδήποτε τέλος».

Σκηνοθεσία-σύνθεση Γεωργία  Μαυραγάνη, μουσική Νίκος Βελιώτης, βοηθός σκηνοθέτη Ελίνα Ρίζου

Ερμηνεύει η Υβόννη Μαλτέζου

Πολεοδομία 5             18-20 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ομάδα Projector – Ανέστης Αζάς

Κινούμενη πόλη

Η νεοσύστατη ομάδα Projector, δουλεύοντας με κώδικες «θεατρικού ντοκιμαντέρ», επιχειρεί να δημιουργήσει πέρα από τους κανόνες της κλασικής αφήγησης και της ψυχολογικής ταύτισης. Στην Κινούμενη πόλη ερευνά τη

Η σχέση πόλης και πολίτη στην εποχή της κρίσης, μέσα από παραδομένα κείμενα, αλλά και προσωπικές αφηγήσεις.

Σκηνοθεσία Ανέστης  Αζάς,  σκηνογραφία-εικαστική επιμέλεια Ελένη  Στρούλια, μουσική Παναγιώτης Μανουηλίδης, β΄ σκηνοθέτης Πρόδρομος Τσινικόρης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • Παραστάσεις, συνεντεύξεις, κριτική, αφιερώματα και ό,τι συμβαίνει πάνω και κάτω από τις αθηναϊκες θεατρικές σκηνές. Τι παίζεται τώρα στο Λονδίνο και στο Broadway.

  • Αρχείο

  • Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στο email σας όλα τα νέα άρθρα.

    Μαζί με 13 ακόμα followers

  • ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

  • wordpress hit counter
Αρέσει σε %d bloggers: